Seizoensprogramma – Aan de weet komen


OECUMENISCHE THEMA-AVONDEN    PDF

Ieder jaar presenteren de Nuenense Kerken een serie avonden op de laatste woensdag van de maand. We bieden een afwisselend programma. De rode draad vormt ons jaarthema ‘Omzien naar elkaar’.

U bent vanaf 19:30 uur welkom voor koffie of thee. Om 20:00 uur beginnen we ons programma. De avonden eindigen rond 21:30 uur.
De vaste toegangsprijs is € 3, per avond, inclusief koffie of thee. Het passe partout, de voordelige toegangskaart voor meerdere avonden, zal op de eerste en tweede thema-avond worden verkocht.

Voor aanvullende, actuele informatie verwijzen we naar de website www.pgn-nuenen.nl, www.parochienuenen.nl, en de kerk-/parochie- bladen Rond de Kerk of Kruiswoord.

Data: woensdagen 31 oktober, 28 november 2018, 30 januari 2019 en 27 februari en 27 maart.

Aanvang: 20:00 uur (koffie en thee vanaf 19:30 uur)
De Regenboog, Sportlaan 5 Nuenen
Info: kerkelijk werker Pieter Flach, tel.: 040-284 2052

Herinnert u zich het nog? De zandtovenaar Gert van der Vijver, bekend van TV, bracht ons vorig seizoen in verwondering door middel van humor en ontroering, waarbij hij vaak een gevoelige snaar wist te raken door zijn mooie zandcreaties. Gert gooide, strooide, en stoof met zand op zijn verlichte glasplaat en liet op betoverende wijze tekeningen verschijnen. De afbeelding op deze pagina is één van zijn tekeningen die hij te voorschijn toverde op het grote scherm in de Regenboog.

Woensdag 31 oktober Omzien naar de aarde vanuit de ruimte

lezing door astronaut Dirk Frimout, met muzikale omlijsting van Inge Frimout op de harp.

In het kader van het jaarthema ‘Omzien naar elkaar’ zou je ook wel eens willen dat je dit “in het groot” zou kunnen doen, ofwel omzien naar de mens (of mensheid) in zijn algemeenheid. En dat laatste kun je dan ook in de letterlijke betekenis nemen ofwel: “kijken vanuit de ruimte”. Maar dat betekent dat je daarvoor wel een grote afstand moet nemen van de aarde om dat werkelijk te kunnen overzien, en dat is voor een gewone sterveling helaas niet weggelegd. Maar toch zijn er enkele aardbewoners die dit wél hebben ervaren en die in de ruimte zijn geweest: astronauten! Deze avond zal de Belgische astronaut Dirk Frimout vertellen over zijn erva-ringen in de ruimte, ondersteund door adembenemende beelden en hemels mooie harpmuziek, gespeeld door zijn schoondochter Inge Frimout. Wij verwachten een zeer bijzondere avond.

Dirk Frimout studeerde in 1963 al als ingenieur elektronica en haalde in 1970 een doctoraat in toegepaste fysica aan de universiteit van Gent. In 1972 haalde hij een postdoctoraat in het laboratorium van atmosferische en ruimtelijke fysica aan de universiteit van Colorado. In 1992 werd hij de eerste Belgische astronaut in de ruimte tijdens Spaceshuttlemissie STS-45. Van 24 maart tot 2 april cirkelde hij als een van de zeven astronauten met de Spaceshuttle Atlantis 143 keer om de aarde.

Inge Frimout-Hei studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Edward Witsenburg. Zij geeft concerten met harp en zang en is met haar elektrische harpen regelmatig te gast op festivals. Diverse malen trad Inge op voor de Koninklijke families van Nederland en Belgiëë. Inge is componiste en uitgever van harpmuziek. Haar ensemblewerk ‘Blue Planet’ (hoe passend!) wordt van Amerika tot Australië door harpisten gespeeld. Inge is voorzitter van Harp Vereniging Nederland.

Woensdag 28 november Vlucht uit Afghanistan – een verhaal over mijzelf en mijn familie

Lezing door Palwasha Banai, een vluchtelinge uit Afghanistan.
Op deze avond zal Palwasha over haar eigen belevenissen vertellen, ook hoe het avontuur in nederland verder ging met heel veel problemen omdat de autoriteiten haar verdachten van sympathieën voor de Taliban.
Muzikale ondersteuning zal worden verzorgd door haar neef op een Afghaanse gitaar.

Woensdag 30 januari Een nieuwe visie op God

De bekende theoloog en schrijver Huub Schumacher komt spreken De Regenboog. Hij spreekt over ‘de fascinerende God van John D. Caputo’ (1940) De lezing wordt afgewisseld met improvisaties op de vleugel door Paul Weijmans waardoor de lezing ook een meditatief accent krijgt.

Woensdag 27 februari  De diepere laag van de Bijbel

lezing door Anne-Marie Wegh.

Anne-Marie laat je zien, met voorbeelden uit de Bijbel, wat de beginselen van symbooltaal zijn. Ook laat zij zien, dat er altijd een kleine groep ingewijden is geweest, die op de hoogte was van de diepere laag in het Nieuwe Testament. Op schilderijen van beroemde kunstenaars zoals Da Vinci, Michelangelo en Rafaël is deze kennis verhuld terug te vinden.