Wat kunt u verwachten


kerkdienst

Wat mag u verwachten van een kerkdienst?

Een gastvrij huis, waarbij kindernevendienst voor kinderen in de basisschoolleeftijd & onregelmatig een jongerendienst die in de jeugdruimte wordt gehouden. Jongeren in de leeftijd van 12 – 16 jaar zijn daar van harte welkom.

We maken de diensten afwisselend van vorm, van grotendeels volgens een meer klassieke opzet van de liturgie, tot heel vrij met allerlei verschillende inbrengen van mensen of groepen.

In deze bijzondere tijd met de beperkingen die er zijn door het corona-virus zetten we in op mooie digitaal te volgen kerkdiensten die juist thuis qua beeld en geluid aantrekkelijk en inspirerend zijn om mee te maken.

Ook kennen we de zogenaamde ‘open (s)preekstoel’-diensten. Voor deze dienst worden kunstenaars, filosofen, wetenschappers of politici uitgenodigd de plek op de preekstoel in te nemen om vanuit hun werkveld en spiritualiteit hun visie te geven op een bijbeltekst.

Verder bestaat er een werkgroep die zich bezig houdt met “Anders dan anders diensten”. Deze groep bestaat uit Marianne Smouter, Karel van der Grinten en Paul Weijmans. en is al een aantal jaren actief om ook de grenzen van de liturgie te verkennen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onze predikant ds. Marlies Schulz. Het doel is te zoeken naar een manier, dat je op een indrukwekkende wijze met een thema bezig bent en daarbij gebruik maakt van verschillende media zijn? In het najaar is er een kerdienst met, voor en door Oekraïners gehouden, waarbij eerder opgenomen interviews ondertiteld getoond werden in aanwezigheid van de betreffende Oekraïners aangevuld met Oekraïnse muziek. Een kerkdienst die zelfs het Eindhovens dagblad heeft gehaald. Eind 2022  is een mooie kerstnachtdienst gemaakt, waarbij het gedicht ‘Troostzoekers’ van Marieke Lucas Rijnders en de uitvoering van Wende Snijders gebruikt is om de kerstboodschap ‘anders om’ te vertellen. Ook is door de werkgroep een mooie doopdienst gemaakt, waarbij de 7 parels van het leven aan de dopeling en de gemeente zijn gegeven. Zondag 11 juni staat de Anders dan Anders dienst in het teken van de op 1e paasdag overleden dichter – theoloog Huub Oosterhuis.

Daarnaast werken we als PGN nauw samen met de plaatselijke katholieke parochie. Een aantal keer per jaar hebben we een gezamenlijke, oecumenische viering. Een voorbeeld daarvan is de feestelijk oecumenische dienst met Palmpasen.