Uw bijdrage en de fiscus


belasting

Vanaf 2014 is de belastingwet voor periodieke giften gewijzigd. Dat betekent dat periodieke giften aan goede doelen voor 100% aftrekbaar zijn van de belasting.

De belastingdienst stelt daarvoor als belangrijkste eis dat u een schenkingsovereenkomst ondertekent waarin u zich verplicht gedurende minimaal 5 jaren (ongeveer) hetzelfde bedrag te schenken aan hetzelfde doel. Daarbij is geen maximum of minimum vastgesteld. Zelf bepaalt u hoe hoog de gift is en of u zelf van het belastingvoordeel profiteert of het voordeel aan de kerk schenkt. U hoeft dus geen rekening te houden met de drempel van 1 procent (minimaal € 60) en het maximum van 10 procent van het verzamelinkomen. Het voordeel kan flink oplopen, bij een bijdrage van € 200 per jaar kan dit al gauw € 84 belastingvoordeel opleveren. Het is echter wel afhankelijk van uw persoonlijke situatie of dit voordeel ook voor u van toepassing is. Het is vooral interessant voor mensen die tot nu toe nog geen mogelijkheid hadden om giften en schenkingen van de belasting af te trekken.

Indien u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid en daarmee een aanmerkelijk voordeel wilt bereiken, dan kunt u daarvoor het benodigde formulier downloaden en dit ondertekend opsturen naar

College van Kerkrentmeesters
A. Zweers ​​
Laan ter Catten 128 ​
5673 BC Nuenen

Natuurlijk mag het ook in het postvakje van het College van Kerkrentmeesters in de Regenboog worden gelegd. U krijgt het daarna retour met de ontbrekende gegevens en kunt het bewaren voor uw eigen administratie.

Wilt u ook uw bijdrage aan de DIACONIE en ZWO op deze wijze aftrekken van de belasting?

U dient hiervoor een apart formulier in te vullen. Dat is helaas noodzakelijk omdat de Diaconie een eigen fiscaal nummer heeft en tevens een ander ANBI-nummer, zodat dit apart geregistreerd moet worden. Omdat ZWO (weer) onderdeel is van Diaconie mag u het totaal van uw Diaconie en ZWO gift op het Diaconie formulier invullen.

In dat geval moet u dus 2 formulieren invullen. In het formulier voor aftrek van de ALGEMENE KOSTEN (Beheer) dient bij naam instelling of vereniging te worden ingevuld: Protestantse Gemeente Nuenen.
In het formulier voor aftrek van de bijdrage aan DIACONIE (incl. ZWO) dient bij naam instelling of vereniging te worden ingevuld: Diaconie Protestantse Gemeente Nuenen.

Klik op de onderstaande link om het Formulier te downloaden. Het downloaden gaat als volgt.

Formulier Belastingdienst

Mocht dit niet lukken, dan kunt een email sturen naar Bert Grooten – beheer.kerkbalans@pgn-nuenen.nl. Hij zorgt dan dat u snel 1 of 2 formulieren krijgt toegestuurd. Aan hem kunt u ook nog eventuele vragen stellen over dit onderwerp.

Het hoeft geen betoog dat we hopen dat ook de PGN van dit voordeel een graantje mee kan pikken.

Meer informatie

Een site gewijd aan ANBI: http://anbi.nl/periodiek-schenken

Op deze site staat ook de Schenkcalculator. Daarmee kunt u uitrekenen wat het oplevert om over te gaan op periodiek schenken (hier genoemd “met Akte”).

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.