Lezen-1


Adventsproject 2015: Kinderen van het licht

We zijn al een paar weken op weg in advent en heeft u al kunnen meemaken waar ons adventsproject om draait: om kinderen.

Al begint ieder mens als kind, toch hebben kinderen maar weinig invloed op het wereldgebeuren. Ze mogen niet stemmen, hebben geen middelen om hun mening te laten horen of zich te organiseren. Kinderen zijn grotendeels afhankelijk van de zorg, steun en stem van volwassenen.

Helaas ontbreekt het daaraan voor veel kinderen. Meer nog: een groot aantal kinderen op deze wereld is kansloos door armoede, (natuur)geweld, oorlog of uitbuiting. Hun persoonlijk lot blijft ons doorgaans onbekend.

Maar soms zijn er kinderen die wel bekend worden om wat zij deden of meemaakten. Hun verhaal wordt dan exemplarisch voor dat van andere kinderen in een soortgelijke situatie. Deze kinderen worden een soort ‘ikonen’. Denk aan het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai, dat streed voor het recht van meisjes om naar school te mogen. Ze overleefde in 2012 een doelgerichte aanslag door de Taliban. Of denk aan het aangespoeldeTurkse jongetje dat beeld werd van het verschrikkelijke lot van bootvluchtelingen.meisje-op-brug-300x300-1

Bij ons gebed om ontferming staan we in de adventstijd stil bij het verhaal van enkele van deze kinderen. Zij kozen niet voor hun lot, maar werden wel ‘het gezicht’ ervan. Wij bidden voor hen en voor hun lotgenoten: de ‘kinderen in het duister’.

Vervolgens luisteren we naar bijbelverhalen waarin kinderen centraal staan die, soms tegen wil en dank, een bepaalde wending in de geschiedenis teweeg brengen.

Samen met de kinderen van de nevendienst kijken we, aan het einde van de kerkdienst, naar deze ‘kinderen in het licht’. Wat kunnen wij, jong en oud, van hen leren?

Zo hopen we gezamenlijk iets meer ‘kinderen van het licht’ te worden, op weg naar kerst.

 

Hilde Botman, Pieter Flach en Christien Crouwel