Staat het water ons aan de lippen?


Woensdag 27 maart 2019 Omzien naar ons klimaat – stijgt het water ons naar de lippen?

Lezing door de bekende NOS weerman en glacioloog Peter Kuipers Munneke

De afgelopen 120 jaar is de zeespiegel gestegen, wereldwijd met gemiddeld 30 cm. Die stijging zet zich voort, mogelijk zelfs in versnelde mate. De invloed van de mens en de industrialisatie doet zich hier gelden. De zeespiegelstijging komt voornamelijk door het kleiner worden van het totale volume ijs op aarde. Bij de gletsjers is dat heel goed waarneembaar, omdat de gletsjers zichtbaar kleiner worden. Op Groenland en Antarctica gaat het om veel grotere volumes en is de relatieve afname daarvan veel kleiner. Er zijn diverse scenario’s voor de verdere zeespiegelstijging in deze eeuw. Deze lopen van 20 à 30 cm in de rest van deze eeuw tot wel 90 à 95 cm. Dit hangt mede af van het CO2 gehalte en van de verdere opwarming van de aarde. Waar sneeuw verdwijnt en de aarde zwart in plaats van wit wordt, houdt de aarde meer warmte vast en wordt het warmer. Als er minder CO2 wordt uitgestoten, zou het tij ook weer kunnen keren.

In deze lezing gaat het over oorzaken en gevolgen van zeespiegelstijging, een van de grootste uitdagingen waar Nederland-Waterland ooit voor heeft gestaan.

Peter Kuipers Munneke is een Nederlandse meteoroloog, vooral bekend van zijn werk als weerman bij het NOS journaal. Hij promoveerde aan de Universiteit Utrecht bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) op onderzoek naar het klimaat in de poolgebieden. Daarvoor is hij op expeditie naar Antarctica, Groenland en Spitsbergen geweest. Sinds 2009 is hij werkzaam als polair meteoroloog (glacio- loog) bij het IMAU.
“Staat het water ons aan de lippen?” Een lezing over klimaatveranderingdoor Peter Kuipers Munneke
Datum: 27 maart 2019 
Tijd: 20:00
Plaats: De Regenboog, Sportlaan 5, Nuenen
Organisatie: de gezamenlijke kerken van Nuenen
Entree: € 8.50 
Kaarten aan de zaal en online verkrijgbaar