Pelgrimswandeling


Geen kloosterweekend in het voorjaar (maar in het najaar!), wel een wandeling met liturgische elementen. Ofwel: fijn op stap met een groep, onderweg een goed gesprek, een gedicht, een gebed, een mooie tekst. Onderweg een boterhammetje eten. Even opademen en op adem komen.

Zo stond onze wandeling van 21 maart aangekondigd. We vertrokken per auto naar het station van Vught. Daar begon onze wandeling. Het weer was niet geweldig, maar daar hadden we rekening mee gehouden. Onze eerste stop was bij de IJzeren Man. Het water tussen Vught en Den Bosch dankt zijn naam aan de stoombaggermolen, die aan het eind van de 19e eeuw werd ingezet bij de zandwinning.

Op deze mooie plek werden enkele uitspraken van Desmond Tutu  voorgelezen. Uitspraken, die gingen over racisme en discriminatie.

Door de bossen ging het verder langs de zg. ‘lunetten’. Dat zijn halvemaan-vormige verdedigingwerken (la lune = maan), die in de tijd van de Belgische Opstand werden aangelegd. Hier bevindt zich ook Nationaal Kamp Vught en de Fusilladeplaats. Daar zijn in de oorlog 329 mensen door de SS doodgeschoten. We vonden het allemaal een indrukwekkende plek, zeker ook door het prachtige gedicht, dat op het toegangshek was aangebracht. Een onbekende maakte het gedicht, nadat een vandaal in 1995 de panelen met namen van de slachtoffers had beklad

(Voor de tekst hiervan: zie onder dit verslag)

Verder langs Fort Isabella, een bouwwerk uit 1617 dat bij de belegering door Frederik Hendrik in 1629 een belangrijke rol heeft gespeeld. Van dit bouwwerk is alleen de poort over.

Al wandelend naderden we Den Bosch aan de zuidkant. Juist vanaf deze kant heb je altijd zo’n prachtig panorama op de stad met de trotse St. Jan markant aanwezig. Onze route, een deel van het Pelgrimspad liep langs de Dommel en we moesten hier met een handbediend pontje even oversteken. Dat leverde natuurlijk enige hilariteit op, maar we kwamen allemaal droog over. Je komt dan in de drassige weilanden voor de stad Den Bosch en kan je heel goed indenken hoe hier de legers van Frederik Hendrik hebben gelegen. Langs de stadswallen kwamen we Den Bosch binnen. Op de Parade eindigde onze wandeling, die werd afgesloten met een kop koffie in Theater aan de Parade en een kort bezoek aan de St. Jan. Per trein terug naar station Vught, waar onze auto’s geparkeerd stonden. Hier werd nog het prachtige gedicht ‘Menslief, ik hou van je’ voorgelezen. We hebben genoten van elkaars gezelschap en verbondenheid en uiteraard van de prachtige wandeling.

 Carel Haisma – deelnemer Pelgrimswandeling

 

op weg in Vught stop bij de IJzeren Man
Fusilladeplaats Vught panorama Den Bosch
pontje over de Dommel de St. Jan als einddoel

De tekst van het gedicht op het hek van de fusilladeplaats in Vught:

 

Kon je teer smeren

over steen, namen, verleden?

Dwaze stumper, zulke namen zijn nooit uit te wissen!

Ze staan gegrift in talloze mensenzielen, onaantastbaar

voor jouw verziekte haat.

Ze staan met vuur geschreven

aan de hemel, welks licht

jou onverdraaglijk is.

Je hebt niets bereikt,

teerling,

je hebt voor alles alleen je eigen naam besmeurd – niet die van hen:

zij glimlachen om jouw woede, badend in het licht, wiegend op Gods adem

en zingen heel zacht en stil voor wie het horen wil:

VREDE