Kijktip: Dominee of Koopman 2


Sinds een paar weken is er op de donderdagavond op NPO2 de Serie Dominee of Koopman. De centrale vraag is: “Wat is Afrika opgeschoten met zeventig jaar ontwikkelingssamenwerking?”.  Patrick Lodiers, die al vele jaren oprecht verslingerd is aan Afrika, neemt de proef op de som, en dat is niet altijd even makkelijk. Want dat kleine stukje ontwikkelingssamenwerking uit Europa wordt soms platgewalst door grote commerciële partijen die genadeloos het continent plunderen, om maar wat te noemen.

Als ZWO-er zit je daar dan naar te kijken. Veelal helpen we mee aan die kleinere projecten, van onderaf. Die kunnen heel goed helpen, daar zien we gelukkig ook wat van. Maar het is ook goed om de ogen niet af te wenden van de realiteit. Duidelijk wordt dat er niet een eenvoudige oplossing is. Wellicht moeten we er genoegen mee nemen dat we het probleem niet oplossen, maar wel een steen kunnen verleggen. 

Laat ik niet al te ver vooruit lopen; ik heb net 2 afleveringen gezien. Kijkt u met me mee? Reacties zijn welkom! Bijvoorbeeld via de discussie onderaan dit bericht.

namens de ZWO,
Walter Tibboel

De serie: https://www.npostart.nl/dominee-of-koopman/BV_101397427 (reclame vooraf)

Recensie:  https://www.trouw.nl/cultuur-media/de-onmachtige-hand-op-de-schouder~bc3fd6c9


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Kijktip: Dominee of Koopman

 • Dieuwertje Kaper

  Ik was ook van plan dit te kijken, maar werd door een andere keuze ervan afgehouden.
  Ik zal proberen het terug te kijken en mee te kijken…

 • Jaap Matser

  Beste ZWO-ers,

  een prima idee om ons op deze serie te attenderen. Wij wisten ervan en hebben met name naar de uitzending over Ghana gekeken. Die was zeer herkenbaar voor ons.
  Er is al veel bekend over de ongelijke verhouding ( in-congruente samenwerking ) tussen Europa/China/U.S enerzijds en lanen in het Afrikaanse continent anderzijds. In veel gevallen delft Afrika nog steeds het onderspit. een organisatie die zich hier intensief mee bezighoudt en jaarlijks een uitgebreid congres in Nl organiseert is de Foundation Max van der Stoel. Zeer informatief.

  Wat betreft de relatie tussen onze stichting Rising Stars en onze Ghanese partner NGO Kings and Queens vervullen wij beide wederzijds diverse rollen: zowel dominee, als koopman, als ( ons geval ): ondersteuner, hulpverlener, adviseur.
  De verhouding blijft ongelijk en het niveau van zelfvoorziening van de zorgboerderij blijft, ondanks al onze bijdragen en investeringen, om vele redenen nog steeds rui onder het doel van 100 % zelfvoorziening.
  Wat het echte menselijke resultaat is tot nu toe: 10 – 15 kinderen en jongeren met een ( meervoudige ) beperking hebben nu ruim 10 jaar lang veilig kunnen wonen met begeleiding en dagactiviteiten ( i.t.t. hun vroegere thuissituatie ); zo’n 8 medewerkers in de zorg en in de boerderij hebben een betaalde bijdrage geleverd met gratis kost en inwoning; vele bedrijven hebben betaald meegebouwd aan de ontwikkeling van de zorgboerderij.
  Inderdaad een kleinschalig project, anders dan de cacao-business, en met hulp van ZWO en vele andere fondsen en donateurs/ sponsoren. En zo kennen wij meerdere collega’s in NL, die zich voor deze doelgroep of voor andere mensen inzetten, totdat Ghana zelf in staat is om deze ondersteuning op zich te nemen……….