Huub Oosterhuis Memorial
zondag 5 november 2023

De Nederlandse liturgische taal van de laatste decennia heeft tal van beelden ontleend aan de poëtische woordenschat van priester-dichter Huub Oosterhuis (1933-2023). ‘Zomaar een dak … ’, velen van ons kennen dit lied uit hun hoofd. Zonder dat het stuk gezongen is. De invloed van het werk van Oosterhuis op onze liturgie is gigantisch. Zonder zijn inbreng zou onze wijze van vieren een andere zijn geweest. In zijn teksten en liederen gebruikt hij heel nadrukkelijk bijbelse beelden. En deze beelden heeft hij in nieuwe – poëtisch krachtige – taal gegoten. En zo heeft hij ons de taal van de Schrift beter leren verstaan.

Huub Oosterhuis overleed op 9 april van dit jaar. Op paasmorgen. Op 1 november aanstaande (Allerheiligen) zou hij 90 jaar zijn geworden. Een moment om bij stil te staan.

Sinds enige tijd werkt de parochie van Nuenen samen met de parochie H. Johannes XXIII (Beuningen, Weurt, Winssen, Ewijk). Enkele malen per jaar komen we en petit comité samen om elkaar te steunen en ideeën uit te wisselen. Onlangs ontstond daarbij het idee om een Huub Oosterhuis Memorial te organiseren. Niet alleen bij wijze van eerbetoon, maar ook en vooral om zijn oeuvre levend te houden.

Deze Memorial zal plaatsvinden op zondag 5 november aanstaande – aanvang 14.30 uur – in de H. Corneliuskerk te Beuningen. Voor de deelnemers uit Nuenen zal er een bus rijden die ongeveer om 12.45 uur zal vertrekken. We zijn nog druk doende met de organisatie, maar we kunnen nu alvast zeggen dat het een afwisselend programma zal zijn. Met – vanzelfsprekend – veel (samen)zang onder deskundige begeleiding. Het is de bedoeling dat er, speciaal voor deze gelegenheid, een koor zal worden samengesteld uit leden van de koren uit onze beide parochies én de protestantse kerk aldaar. We vinden het ontzettend fijn dat ook de Protestantse Gemeente Rivierenland Oost zich bij dit initiatief heeft aangesloten. En niet voor niets, want ook daar heeft Huub Oosterhuis nadrukkelijk wortel geschoten.

Zang en gesproken teksten zullen elkaar afwisselen. Een van de sprekers is Marc van Dijk (Eindhoven, 1979), hij is o.a. journalist, werkzaam voor het dagblad ‘Trouw’, kunstenaar en auteur van het boek ‘De paus van Amsterdam’, een biografie’ van Huub Oosterhuis. Ook schrijft hij boeken waarin hij met anderen nadenkt over filosofische en politieke vragen. We zijn ontzettend blij dat hij aanwezig zal zijn, temeer daar hij Oosterhuis persoonlijk zeer goed gekend heeft.

Na afloop (we verwachten dat het ‘officiële’ programma rond 16.30 uur zal worden afgesloten) zal er koffie en thee geschonken worden. Vanuit onze parochie trakteren we op Brabantse worstenbroodjes, die door ons zullen worden meegebracht naar Beuningen.

Hierbij nodigen we leden van de parochie en de PGN van harte uit om deel te nemen aan de memorial. Vanuit Nuenen kunnen we met 125 personen terecht in de kerk. Met het oog op de verwachte belangstelling is het dus van belang dat u zich bijtijds aanmeldt.

Dit kunt u doen door op deze mail te antwoorden (mail gaat naar memorialoosterhuis@parochienuenen.nl) en daarbij onderstaand formulier in te vullen. Daarna krijgt U van ons meer informatie over deze bijzondere dag.

Met een hartelijke groet,
Pastor Hans Vossenaar
Ad Kauwenberg
Marie-Thérèse van Vroonhoven

Inschrijfformulier Huub Oosterhuis Memorial

Let op: U kunt inschrijven tot en met 22-10-2023

Contactgegevens
Naam:
Adres:
Plaats:
Postcode:
e-mailadres:
telefoonnummer:
aantal personen:
Vervoer
Wij willen graag met de bus mee (ja/nee):
(kosten € 10 per persoon)
Wij gaan met eigen vervoer (ja/nee):
Zijn er personen bij die slecht ter been zijn (ja/nee)?
Wij blijven ook na het officiële gedeelte (ja/nee):
Koor
Voor het gelegenheidskoor zoekt de organisatie nog een beperkt aantal deelnemers.
Ik wil graag deelnemen aan het gelegenheidskoor (ja/nee):
PGN-logo 2016
Email Marketing Powered by MailPoet